Ajurwedyjskie sekrety zdrowia i urody Tamra Jal

Woda jest tematem zawsze aktualnym nie tylko z racji wysokich temperatur i zmieniającego się klimatu. Stajemy przed dylematem, jaką wodę pić, a przede wszystkim jak przechowywać i z czego pić wodę, aby była zdrowa. Czy odpowiedzią może być ajurweda?

Pojęcie ajurweda pochodzi od słów ajuh (sanskr. āyuh) – „życie” oraz „weda” – „wiedza o życiu” lub „przebieg życia”. Jako koncepcja zdrowia i terapii jest uznawana od 1979 r. przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Ajurweda zaleca przechowywanie wody pitnej w naczyniu miedzianym. Określa się je terminem – Tamra Jal. (sanskr. ‘tamra’ – miedź, ‘jal’ – naczynie). Jest to również nazwa miedzianego naczynia do przechowywania wody. Tamra Jal stanowi jeden z ważnych kodów ajurwedy, który mówi, że jeśli chcemy cieszyć się długo dobrym zdrowiem oraz pięknem cielesnym, to powinniśmy pić wodę z miedzianego naczynia, w którym zachodzi proces jonizacji. Miedź generuje rodzaj energii elektromagnetycznej, zwanej w sanskrycie prana shakti. Innymi słowy, metal ten emituje niezwykle ważną dla naszego zdrowia częstotliwość, określaną w ajurwedzie jako kategoria satwiczna. Picie wody z miedzianego naczynia przynosi szereg korzyści zdrowotnych, m.in. zwiększa odporność organizmu i zmniejsza stany zapalne, ponieważ miedź jest silnym przeciwutleniaczem.
Wodę powinno się przechowywać w miedzianym dzbanku co najmniej 14 godzin, i pić ją z samego rana oraz wieczorem, przed snem, po co najmniej 250 ml. Przekształcona w naczyniu miedzianym woda poprawia system trawienny człowieka, wzmacnia kości, działa silnie przeciwzapalnie.
Jest to niezwykle ważne także dla zachowania właściwego pH (równowagi kwasowo-zasadowej). Tamra Jal odnawia witalność wody, jonizuje, energetyzuje i równoważy jej pH. Dzięki temu procesowi pijemy wodę „żywą”, która jest skuteczniej wchłaniana przez komórki, bardziej nas nawilża i pomaga neutralizować toksyny w organizmie. Miedź jest niezbędna do produkcji hemoglobiny i melaniny oraz wytrzymałości kości, reguluje proces wchłaniania się żelaza w organizmie, pomaga w tworzeniu się nowych komórek. Miedź bierze udział w syntezie fosfolipidów, czyli pomaga w tworzeniu osłonek mielinowych, które są rodzajem środka przewodzenia, dzięki czemu nasz mózg działa szybciej. Równoważona jest również nasza sfera psychiczna.

Tekst: Michał Machura – ekspert ajurwedy

 

0 shares
Previous Post

Mazury i Suwalszczyzna

Next Post

Hotelarstwo to nie tylko zawód, to pasja…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *