Kuchnia naturalna – z czym to się je?

Zdrowa i smaczna, oparta o produkty sezonowe, świeże, pozyskiwane od sprawdzonych pobliskich dostawców. Kuchnia naturalna zyskuje coraz więcej zwolenników, a szefowie kuchni udowadniają, że można z niej tworzyć prawdziwe dzieła sztuki.

Zainteresowanie kuchnią naturalną pojawiło się wraz z modą na bycie eko. Kuchnia naturalna oparta jest bowiem o produkty sezonowe, pozyskiwane od sprawdzonych, najczęściej lokalnych dostawców. Kuchnia naturalna odrzuca wszystko co przetworzone, nie korzysta się tu z gotowych dań czy produktów typu instant. Potrawy przygotowuje się z produktów świeżych, aktualnie dostępnych.

W Polsce przybywa miejsc, w których można zakosztować kuchni naturalnej. Szefowie restauracji, którzy opierają na niej swoją działalność, najczęściej dostosowują do pory roku menu restauracji, w której pracują. Tylko to pozwala dostarczać klientom produkty aktualnie dostępne, a więc świeże. W ideę kuchni naturalnej wpisana jest także współpraca z lokalnymi rolnikami, dostawcami i gospodarstwami. Szefowie kuchni, by mieć pewność, że pracują na świeżych i sprawdzonych produktach, wiele z nich przygotowują samodzielnie.

Są restauracje, w których wypieka się chleb, robi makaron, samodzielnie piecze ciasta czy robi dżemy. Są też szefowie kuchni, którzy przemierzają całą Polskę, by odkrywać dla swoich restauracji zapomniane produkty, odwiedzają różne gospodarstwa, lokalnych rolników, by wyszukać smaki, które podbiją gusta gości.

Gdzie jej skosztujesz?

Doskonałej naturalnej kuchni można skosztować na przykład w hotelu Natura Residence, położonym na terenie Śląska w okolicach miast Siewierz, Pyrzowice i Katowice. Tutaj menu opiera się o sezonowe, wyselekcjonowane z dużą staranością produkty. Na przystawkę może być np. tatar z sarny czy przegrzebki, a danie główne zupa kalafiorowa i comber z jelenia. A na deser – deska serów regionalnych. – W naszym menu znajdziemy produkty regionalne, z gospodarstw ekologicznych, np.: kozi ser od Garbaciaka, ślimaki z FreshSnails z Siemioni, śmietanę od rolnika i dziczyznę z lokalnych lasów. Staramy się, aby produkty, na których oparte jest nasze menu, były najlepszej jakości. Unikamy mrożenia, zamawiamy świeże ryby, a warzywa i owoce dobieramy sezonowo – mówi Grzegorz Miśta, szef kuchni Natura Residence.

Jak wyjaśnia, kuchnia naturalna opiera się na zdrowych i smacznych produktach: warzywach, owocch, nabiale czy mięsie, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. – Powinniśmy unikać gotowego jedzenia oraz fast foodów. Produkty najlepiej dobierać sezonowo w okresach, których owoce i warzywa są najsmaczniejsze i zawierają dużo cennych witamin i minerałów. Unikajmy gotowych przypraw, które zawierają wiele polepszaczy smaku. Nie są one zdrowe dla naszego organizmu – mówi szef kuchni w hotelu Natura Residence.

Justyna Sobolak

0 shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *