Tradycyjne smaki Krakowa

Kraków znów jest na językach całego świata. Tym razem także dosłownie. Z okazji świętowania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 miasto przygotowało wiele pysznych wydarzeń. Jest co celebrować. Stołeczne Królewskie Miasto Kraków docenione zostało za to, co pielęgnuje od lat: tradycyjne dziedzictwo kulturalne, regionalne smaki i troskę o jakość produktów.

Europejska Akademia Gastronomiczna zadecydowała w 2018 roku, iż to właśnie Kraków powinien stać się pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Tytuł przyznano po raz pierwszy w historii! Wyróżnienie nie powinno dziwić. Kraków posiada liczne zasoby, które zapewniły ten sukces – historyczne przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców. Dawna stolica wyróżnia się także gościnnością i miłą atmosferą. Nie ma drugiego takiego miejsca, w którym dba się o regionalne produkty, wspólnie celebruje posiłki. W Krakowie spróbować można dwóch specjałów zarejestrowanych jako tak zwane produkty regionalne – słynnego obwarzanka krakowskiego i znakomitego chleba prądnickiego.

Dziedzictwo najważniejsze

Na tym nie koniec kulinarnych atutów Krakowa. Co roku w Stołecznym Królewskim Mieście organizowane są: Festiwal Pierogów, Święto Obwarzanka, a od niedawna Krakowskie Zapusty, podczas których kultywuje się krakowską tradycję smażenia chrustu. Do dbania o to, co tradycyjne i regionalne, włączają się restauracje, umiejętnie łącząc w kuchni tradycję z nowoczesnością. Restauratorzy doceniani są na całym świecie. Kraków, jako jedno z dwóch polskich miast, pojawia się na kartach słynnego przewodnika Michelin, gdzie wyróżnionych zostało 26 krakowskich restauracji. Niemal dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gault et Millau, a 8 rekomendował Slow Food Polska. O swoistej gastronomicznej tożsamości miasta świadczy też specyficzne środowisko kulinarne, powstałe dzięki wzajemnemu przenikaniu się wielu kultur. Tradycyjnej kuchni można próbować w otoczeniu historycznych miejsc, które stwarzają wyjątkowy klimat.

Huczne świętowanie

Tytuł jest więc zasłużony. To z jednej strony ogromne wyróżnienie i docenienie dotychczasowych działań, ale i szansa dla miasta na lepszą międzynarodową promocję. To też duże wyróżnienie dla tutejszych restauracji i potwierdzenie, że podążają we właściwym kierunku. Świętowaniu zaszczytnego tytułu będą towarzyszyć liczne wydarzenia. Imprezy takie jak Międzynarodowy Kongres Szefów Kuchni pozwolą nawiązać relacje ze środowiskiem gastronomicznym na najwyższym europejskim poziomie. W ramach wydarzeń Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej planowane są działania skierowane do szkół. Kraków będzie przypominać swoje dziedzictwo kulinarne, kierować uwagę na środowisko i ekologię. Uczniowie szkół gastronomicznych będą zapraszani do współpracy przy najważniejszych wydarzeniach w ramach działań Krakowa jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Będzie można podziwiać ciekawe wystawy, a w miesiącach letnich wspólnie biesiadować w parkach i zielonych przestrzeniach miejskich.

Krakowskie Menu Stołeczne

Jednym z elementów programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 jest Krakowskie Menu Stołeczne. To autorski pomysł szefa kuchni Adama Chrząstowskiego, który nauczył zawodu wielu krakowskich szefów kuchni i kucharzy, a teraz chce ich przekonać do tego, żeby dokładniej przyjrzeli się dziedzictwu kulinarnemu Krakowa. Akcja polega na przygotowywaniu dań inspirowanych historią miasta. Dołączyło do niej już 20 restauracji. Każda przygotowała dla gości wyjątkowe dania. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską (śliwka z miejscowości Sechna w gm. Laskowa w woj. małopolskim, podsuszona i podwędzona wg regionalnej receptury w piecach opalanych drewnem bukowym, dzięki temu ma niezwykły smak i zapach), jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. Krakowskie Menu Stołeczne zagości w restauracjach: Art, Albertina, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Szara Gęś, Wesele, Wierzynek, Stara Zajezdnia Kraków by de Silva, Trezo, Filipa 18 oraz Hotel Rubinstein. Restauracje, które biorą udział w akcji, oznaczone są logotypem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Smaki miasta

Dla turystów odwiedzenie Krakowa w tym czasie to przede wszystkim uczta dla zmysłu smaku. Ale przyznanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej to informacja, że Kraków nie tylko od święta, ale każdego dnia stara się pielęgnować to, co tradycyjne, i przykłada ogromną wagę do tego, by przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury przetrwały kolejne wieki. Pomagają w tym restauratorzy. W coraz większej liczbie restauracji możemy znaleźć w kartach oznaczenia pokazujące pochodzenie dań czy poszczególnych produktów, wskazujące, co jest lokalną specjalnością. Jest to ważne nie tylko dla odwiedzających miasto turystów, którzy chcą lepiej zrozumieć miejsce, które odwiedzają, ale także dla mieszkańców miasta. Odkrywanie zabytków Krakowa warto więc połączyć z odkrywaniem smaków. Tylko wtedy najlepiej można poznać miasto, jego kulturę i obyczaje.

Justyna Sobolak

0 shares
Previous Post

Przyprawy czynią cuda

Next Post

Bajkowa przygoda w SPA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *